Čuvanje mesa peradi

Sirovo meso i gotova jela čuvajte u frižideru ili zamrzivaču uz nekoliko savjeta.

Čuvanje svježeg mesa

Proizvođači su obvezni na pakovanje napisati upute za čuvanje i upotrebu namirnice, kojih se morate pridržavati, ukoliko želite pripremiti dobar i zdrav obrok.

• Spriječite doticaj sirovog mesa s ostalim namirnicama (svježe, sirovo meso bez ambalaže ne pospremajte zajedno s ostalim namirnicama).
• Peradarsko meso izvadite iz ambalaže i spremite u posudu s poklopcem.
• Perad čuvajte u najhladnijem dijelu frižidera (na najnižoj polici).

Čuvanje pripremljenog mesa

• Ostatke pripremljene hrane u roku od dva sata spremite u frižider i pojedite u sljedeća tri dana. Ukoliko ne pojedete u tome periodu, bolje je takvo meso baciti.
• Meso čuvajte u frižideru do max. +4 °C.
• Ako ste pripremljenu hranu zamrznuli, ona ne smije predugo stajati u zamrzivaču. Najduže 4 mjeseca.
• Ambalažu prije zamrzavanja dobro zatvorite i napišite datum zamrzavanja.
• Prije zamrzavanja, pripremljeno jelo potpuno ohladite.
• U zamrzivaču hranu čuvajte na -18°C.

Odmrzavanje

• Duboko zamrznuto meso stavite u posudu s poklopcem i polako odmrznite u frižideru.
• Zamrznuto meso ne mije se odmrzavati na sobnoj temperaturi. Najbolje je u frižideru, pod hladnom tekućom vodom u originalnoj ambalaži ili u mikrovalnoj pećnici.
• Vrijeme odmrzavanja ovisi o količini mesa.
• Osnovno pravilo je da se odmrznuto meso ne smije ponovno zamrzavati.