Kupovanje mesa peradi

Kod kupnje mesa peradi moramo posebnu pažnju posvetiti porijeklu mesa, roku trajanja i preporučenoj temperaturi čuvanja. 

Zdravo i svježe

Meso peradi, za ukusan i siguran obrok, mora biti zdravo, svježe, kvalitetno i proizvedeno na odgovarajući način. Zato moramo biti pažljivi već kod kupovanja. Kod odabira namirnica pazite na njihovo porijeklo i birajte proizvode koji imaju oznake kvalitete i očuvanja zdravlja. Proizvođač treba garantovati da je hrana koju ćemo konzumirati stvarno zdrava i besprijekorna.

Izgled i miris

Kako bi bezbrižno uživali u ukusnim obrocima od mesa peradi, meso prije kupovine dobro pregledajte. Ono mora biti roza ili svijetlo crvene boje. Ne smije biti previše blijedo, jer to znači da predugo stoji na polici. Uz to, mora izgledati elastično i puno. Kada kupujete svježe meso, dobro ga je i pomirisati. Ukoliko osjetite neugodan miris, odaberite neki drugi komad ili kupovinu odgodite. Kupujete li zapakovano meso, pazite da ambalaža nije oštećena.

Upoznajte svog »peradara«

Važno je znati i od koga meso kupujete. Najviše riskirate kada kupujete kod privatnika i na tržnici, gdje higijenski standardi mnogo puta ne zadovoljavaju, a porijeklo mesa nije uvijek jasno označeno. Ni kupovina u trgovini nije apsolutno sigurna, ukoliko trgovac ne poštuje sva higijenska pravila i standarde. Peradarsko meso trgovac mora čuvati u prostoru s odgovarajućom temperaturom, odnosno u frižideru.

Žitarice su temelj uravnotežene prehrane. Posebno za piliće. Svi pilići, uzgojeni kod kooperanata Perutnine Ptuj-BH, hrane se krmnom smjesom proizvodenom od pretežno kukuruza, soje, pšenice, minerala i vitamina. Zato kod nas vrijedi: Zdravo pile za zdravi obrok. Zdravi obrok za zdravo tijelo.

Kupujte svježe

Tokom ljetnih mjeseci preporučljivo je kupovati  svježe meso u manjim količinama, jer meso koje jednom zamrznete i kasnije odmrznete, ne smije se više zamrzavati. Pored toga, tokom ljeta za kvalitetu i zdravlje presudan je prevoz kupljenog mesa od trgovine do doma u zagrijanom automobilu. Preporučuje se kupljeno meso spremiti u frižider ili zamrzivač najkasnije 30 minuta od kupovine. Pri tome ne smije biti izloženo visokim temperaturama. Kada kupujete meso, provjerite da na zamrznutim dijelovima mesa piše da je zamrznuto meso i da na svježem piše da je stvarno svježe meso. To je posebno važno kako nam trgovac ne bi prodao odmrznuto peradarsko mesa kao svježe. 

Pročitajte oznake na ambalaži

Kao i kod svih drugih namirnica i kod kupovine peradarskog mesa pažljivo pročitajte oznake na pakovanju. Europska unija je u stalnoj brizi za svoje potrošače propisala koje podatke proizvođač mora navesti na pakovanju. Oznaka roka trajanja je zakonski obvezna i meso koje na pakovanju nema navedeni rok trajanja, ne kupujte. Odustanite od kupovine peradarskog mesa koje na pakovanju ima otisnut nečitljiv rok trajanja. Provjerite podatke o proizvođaču ili uvozniku, sastav pakovanja, masu, seriju i porijeklo. Današnji potrošači postali su oprezni i kada je u pitanju lista korištenih aditiva.

Informacije o porijeklu

Informacije o porijeklu i načinu prerade postale su vrlo važne, jer potrošaču nije svejedno ko je i na koji način uzgojio perad i meso preradio. Ljudi sve više kupuju meso s oznakama više kvalitete, veterinarskim oznakama, oznakama geografskog porijekla ili oznakom čuva zdravlje. Europska unija je svojim potrošačima olakšala put do kvalitetnijeg mesa, jer meso EU porijekla na svojim pakovanjima ima standardizovane oznake koje dodjeljuje samo proizvođačima koji ispunjavaju propisane standarde.