Gusta pileća juha sa žličnjacima

Pileću juhu možete pripremiti na različite načine. Temelj svih je ukusno i svježe pileće meso i raznovrsno povrće.

  • Vrijeme pripreme 40 min

  • Zahtjevnost lagano

  • Tip topla predjela

Sastojci


60 dg pilećeg mesa
10 dg mrkve, 10 dg celera
10 dg kelerabe, 10 dg luka
10 dg poriluka, malo cvjetače
lovorov list, mažuran
2 kašika ulja
so
mljeveni biber
približno 1,5 dl vode
kašika nasjeckanog luka
2 češnja bijelog luka, kašika brašna
vino ili ocat po želji

 

Knedle

15 dg bijelog brašna
1 jaje, voda, so

Povrće očistite, operite i narežite na kocke.
U hladnu vodu stavite meso, povrće i začine. Posolite, pobiberite i kuhajte dok ne meso i povrće ne omekšaju.
Na ulju prepržite luk, dodajte bijeli luk i brašno te zalijte vodom. Dobro promiješajte, ulijte u vrelu juhu i još malo prokuhajte.
Knedle pripremite tako da od brašna, jaja, vode i soli napravite srednje gusto tijesto.
Izlijte ga na dasku i nožem narežite knedle i odmah ih stavite u juhu.
Juhu sa knedlama kuhajte još pet minuta i poslužite vruću.