Pileći file u slatko-kiselom umaku

Kada želite nešto slatko, a istovremeno kiselo, pileći file u slatko-kiselom umaku pravo je jelo za vas.
Tajna je u ananasu i medu. Otkrijte je.

  • Vrijeme pripreme 90 min

  • Zahtjevnost lagano

  • Tip glavna jela

Sastojci za meso

60 dg pilećeg filea ili pilećeg karabatka bez kosti

5 kašika svijtlog soja sosa

1 jaje

0,5 dl mlijeka

brašno za paniranje

ulje za prženje

 

Umak

10 dg luka

12 dg svježe zelene paprike

12 dg mrkve

1 manja konzerva kompota od ananasa (približno 15 dg)

1 kašika octa

2 kašika meda

so

mljeveni biber

Meso narežite na manje komade, posolite i pobiberite, dodajte soja sos i ostavite marinirati jedan sat. Pileće kocke umočite u mješavinu umućenog jajeta i mlijeka i uvaljajte u brašno. Zatim ih pržite u vrućem ulju i dobro ocijedite na papiru.
Pripremite i umak.
Na ulju prepržite nasjeckani luk, dodajte na kocke narezanu papriku, na kolutove narezanu mrkvu i kockice ananasa. Sve zajedno kratko prepržite, dok ananas ne ispusti sok. Dodajte pržene komade mesa, zalijte sokom od ananasa i dodajte ocat i med.
Kuhajte da se umak zgusne.
Poslužite s kuhanom rižom.

Pileći file

Gdje kupiti?