Bez glutena za oboljele od celijakije

Celijakija je autoimuna bolest tankog crijeva (oštećenje tankog crijeva zbog glutena). Posljednjih godina je jedna od češćih bolesti probavnog trakta, kako kod djece tako i kod odraslih.

Kako je prepoznati?

Celijakija se može prepoznati po nizu simptoma: od napetog trbuha, čestog odvajanja smrdljivog, neformiranog i pjenastog blata, slabokrvnosti, gubitka težine do čestih promjena raspoloženja i slabije koncentracije. Nažalost, velika većina bolesnika ima atipične ili slabo izražene kliničke znakove i može proživjeti cijeli život ne znajući da boluje od celijakije. Prisutnost antiglijadinskih protutijela možemo odrediti brzim testom za celijakiju (rezultat je poznat već za nekoliko minuta). 

Kako živjeti s celijakijom?

Još uvijek je jedino dokazano uspješno liječenje celijakije stroga prehrana bez glutena i to doživotno. Bolesnik s celijakijom mora iz prehrane isključiti sve namirnice koje sadrže gluten (pšenica, pir, riža, ječam....) i sve proizvode koji u svom sastavu imaju spomenute žitarice. Upala sluznice tankog crijeva će se smiriti i sluznica će se normalizirati.

Proizvodi bez glutena

Najbolje je kupovati proizvode na kojima je jasno označeno bez glutena: na proizvodu piše BEZ GLUTENA ili je istaknut znak s precrtanim klasom pšenice. To znači da je proizvod proizveden u uslovima u kojime je isključena kontaminacija glutenom što se dokazuje i testiranjima na prisutnost/odsutnost glutena.

Perutnina Ptuj-BH u svom asortimanu ima veliku paletu proizvoda BEZ GLUTENA.