Čistoća je zdravlje

Iako je meso peradi lagano za pripremu, nije svejedno kako ga pripremate, želite li da vaš obrok bude siguran.

Čistoća je na prvom mjestu

Temelj sigurne pripreme hrane je čistoća. Hranu pripremajte čistim rukama i na čistim radnim površinama. 

• Ruke treba oprati sapunom pod toplom tekućom vodom. Postupak više puta ponovite tokom i nakon pripreme.
• Deterdžentom i toplom tekućom vodom treba očistiti sav pribor, posuđe, daske i radne površine koje su bile u dodiru sa sirovim mesom. Samo tako ćete spriječiti nastanak i razvoj štetnih bakterija.
• Paziti morate i na to da sok svježeg mesa ne kaplje po frižideru. Ukoliko se to dogodi, odmah ga obrišite.
Kod pripreme hrane stručnjaci za higijenu preporučuju upotrebu različitih daski, tanjira i pribora za sirovo i kuhano meso, jer time sprečavate prenos bakterija na kuhano meso koje ste prije toga termičkom obradom uništili.
• Perad režite,ovisno o veličini, na četiri, šest ili osam komada (jako male piliće ponekad samo raspolovite). Za rezanje koristite nož ili makaze za perad.