 Perutnina Ptuj giros
Perutnina Ptuj giros
		
		
		Donosimo miris Grčke na tanjiru.
Perutnina Ptuj giros
Donosimo miris Grčke na tanjiru.
Postupak pripreme
Za marinadu pomešajte cimet, piment, beli biber, mleveni kim, so i šećer sa limunom i grčkim jogurtom. Dodajte pileće meso i marinirajte oko 8 sati. U sud za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, poređajte očišćeni luk šalot i beli luk. Stavite preko režnjeve slanine i dodajte sloj mariniranog mesa. Ponovite postupak još jednom i stavite režnjeve slanine preko drugog sloja mesa. Sud za pečenje opteretite drugim sudom za pečenje, u koji ste stavili teži negorljivi predmet. Tako opterećen sud za pečenje stavite u rernu i pecite oko 90 minuta, na 180 °C. Tečnost, koja se stvara tokom pečenja, sakupljajte u šoljici. Pred kraj pečenja pritisnite gornji sud nadole da iscedite višak tečnosti i da se slanina i piletina slepe. Odlijte višak tečnosti i pecite još 5 minuta da se slanina lepo zapeče. Dok pečete meso, pripremite testo za hlepčiće. Kvasac usitnite u šoljici, dodajte malo tople vode, kašiku brašna i šećer. Kada kvasac naraste, dodajte ga ostalim sastojcima za hleb i umesite testo. Pokrijte testo folijom i ostavite da naraste dok se količina ne udvostruči. Podelite testo na komade težine oko 100 g, pa svaki komad razvaljajte u krug, debljine oko pola santimetra. Stavite ih u sud za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite u rerni oko 4 minuta, na 200 °C, sa jedne strane, kada hlepčići narastu preokrenite ih na drugu stranu i pecite još oko 2 minuta.
Pečeno meso stavite u zagrejani sud. Od soka koji ste odvojili tokom pečenja, šalota i belog luka pripremite umak. Ako je tečnosti puno, prvo je prokuvajte da se zgusne, a zatim izmiksajte umak, zajedno sa šalotom i belim lukom. Da biste napravili Giros sendvič meso isecite, stavite u presečenu lepinjicu i prelijte ga umakom.
Recept je pripremila Brigita Majcen Peklar.
Recept je iz knjige "Miriše na dom"
 
			
		 
			
		